Bandariba / Bandabou
Ten oosten van Willemstad ligt de Bandariba. Hiermee wordt vooral het gebied Caracasbaai / Jan Thiel bedoelt. Een klein stukje Curaçao, maar zeer bekend vanwege de vele vakantieresorts en uitgaansgebieden.
De allerbekendste uitgaansgelegenheid ligt in Willemstad: Mambo-beach.
Coral Estate ligt op de zogenoemde Bandabou. Dit is het gedeelte ten westen van Willemstad. Doordat Coral Estate aan het begin van de Bandabou ligt, (slechts een kwartiertje van luchthaven Hato en een 25 minuten van Willemstad) ligt het erg centraal op het eiland. Het is de ideale plek om het eiland te verkennen.
Filevrij: want u hoeft niet de altijd drukke Carcasbaaiweg over om naar de stadof een bezienswaardigheid te gaan. U kunt dit gebied natuurlijk wel bezoeken. (Het eiland is met zijn 472m2 net zo groot als Texel)
Het eiland iszo'n 64 kilometer lang, van noordwest naar zuidoost. Op het breedste punt is Curaçao 16 kilometer breed.
Wat te doen?
Stranden
De mooiste en bekendste natuurlijke stranden en baaien liggen aan de westkant van het eiland:
- Playa Porto Marie (snorkelgebied: The Valley)
- Playa Cas Abou
- Playa Kenepa Grandi (grote Knip) en Playa Kenepa Chiki (kleine Knip)
- Die laatste twee ook bekend geworden door de thriller “Blue Curaçao” van Linda van Rijn
Zie hier een top 5 mooiste stranden op Curaçao: allen op de Bandabou: http://www.travelvalley.nl/ontspanning/de-top-5-mooiste-stranden-van-curacao
Zelf zou ik graag Santu Pretu, Mushroom forrest & the cave (Blue Room) nog graag noemen als snorkellocatie! Erg mooi.
Musea:
- Het Joods Cultureel-historisch Museum
- Maritiem Museum
- Curaçaos Museum
- Museum Kura Hulanda
Ook leuk:
- Curaçao Sea Aquarium
- Christoffelpark
- Shete Boka
- Klein Curaçao
- Shoppen in Zuykertuintje Mall
- Shoppen in Sambil (overdekt winkelcentrum, met airco, het is er zelfs fris)
Restaurants:
En er zijn ook buiten Coral Estate, verspreid over het eiland natuurlijk heel veel andere restaurants, waar je heerlijk kunt eten. Er is echt voor ieder wat wils. Er zijn online diverse restaurantgidsen over het eiland te vinden.
Eiland Meisje Reviews:
Op www.eiland-meisje.nl kun je ook enkele restaurant reviews en andere tips and tricks over het eiland lezen.
Bezoek Willemstad
Via de mooie route langs kunuku-huisjes, “Willywood” en de flamingo’s van Jan Kok bereikt u in een 25 minuten filevrij Willemstad. Een bezoek aan deze stad mag natuurlijk niet ontbreken. Een foto van de prachtige handelskade, het Riffort, pondjesbrug, drijvende markt en de letters“Dushi”en “Curaçao” op het Koningin Wilhelminapark te Punda horen toch wel in iedere fotoreportage van een vakantie op dushi Kòrsou?
Landhuizen
Als je op Curaçao bent, ontkom je er niet aan om geconfronteerd te worden met de gitzwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenisboeken: die over de periode van slavernij. Curaçao was door zijn centrale ligging en grote natuurlijke diepe haven immers de grote doorvoerhaven voor slaven die per (WIC) schip aankwamen vanaf de Afrikaanse kust. Ze werden daarna naar naburige koloniën verscheept. Enkele duizenden bleven op Curacao en werden te werk gesteld op de plantages van de West Indische Compagnie of van particulieren. Tussen 1648 en 1713 zijn ongeveer 100.000 slaven door de Nederlanders naar Zuid-Amerika vervoerd. (Bron: wiki)
Op Curaçao was en is het vrij droog: er werd vooral vee gehouden en kleine mais verbouwd om de slaven te kunnen voeden die in afwachting waren van hun doorverkoop in de regio. Zo bizar en zo akelig!
Het eiland is qua naamgeving nog altijd opgedeeld in de plantages van vroeger. Op die voormalige plantages staan vaak nog de inmiddels gerestaureerde landhuizen van vroeger en op sommigen ook de kunukuhuisjes, waar vroeger slaven woonden.
Op rif st. Marie werd o.a. tabak, riet en indigo verbouwd. Rond 1900 werd er begonnen met zoutwinning. De restanten van de zoutpannen zijn nog te zien. Het landhuis Rif St. Marie is nu een ruïne.
Onder andere de volgende landhuizen zijn gerenoveerd en de moeite waard om te bekijken: Landhuis Knip, Jan Kock, Brievengat, Groot Santa Martha. Hier kun je rondleidingen krijgen. In Chobolobo wordt de Curaçaolikeur gemaakt!